« Travanj 2020 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost
Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.
MEĐIMURSKA KUHINJA
NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST
IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA
Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.
Autor: Josip Bajsić
GRAŠIĆEVA JUHA Z RIBANKOM
Sastojci za 10 obroka:
Zeleni grašić (grašak) 1 kg
Mrkva 300 g
Peršin 100 g
Sol 20 g
Kokošja mast (ulje) 50 g
Voda 2,5 l
Za ribanku (kašica, vrsta tjestenine):
Brašno 100 g
Jaje 1 kom
Postupak:
Grašak oljuštite i stavite kuhati. Dodate sitno narezanu mrkvu i peršin. Posolite i kuhate na laganoj vatri dok ne omekša grašak i korjenasto povrće. Na kraju ukuhate domaću ribanku i zamastite kokošjom masti ili uljem. Posipate sjeckanim peršinovim lišćem.
Ribanka - tjestenina za prilog juhi:
Umijesimo tvrdo tijesto od brašna, jaja i malo soli. Ribežom naribate tijesto na kuhinjsku krpu, osušite i ukuhate u juhu.