preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Čakovec

Login

Promotivni video škole


Oprema škole







Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

Promocija poljoprivrednih zanimanja












SLATKI SIR

Ova publikacija nastala je u okviru projekta Na stolu - hranom iz prošlosti u sadašnjost

  • odlukom o financiranju br. HR.1.1.11-0181 od 23. 6. 2015.
  • pozivom na dostavu projektnih prijedloga Obrazovanje za poduzetništvo i obrt, u okviru prioritetne osi Podrška pristupu održivom zapošljavanju i prilagodljivosti radne snage Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013.
  • Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78,10 000 Zagreb, u ulozi Upravljačkog tijela
  • Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata EU, Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb, u ulozi provoditelja poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Gospodarska škola, V. Nazora 38, 40 000 Čakovec, OIB: 38837480958 nastupa kao Korisnik, a Srednja škola Prelog, Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae i Udruga kuhara Međimurske županije partneri su u projektu.

 

MEĐIMURSKA KUHINJA

NA STOLU
IZ PROŠLOSTI U SADAŠNJOST

IZ RAJNGLICA
NAŠIH MAMICA

Da bi bilo,
kak je negda bilo,
bole bi bilo.

Autor: Josip Bajsić

SLATKI SIR

Sastojci za 10 obroka:

Mlijeko 3 l

Voda  5 cl

Sirište 1 žlica

Sol 20 g

Postupak:

U vodi razrijedite sirište i ulijete u malo ugrijano mlijeko. Ostavite na toplom mjestu da se zasiri. Kada se zgusne, sir križno prerežete da se digne sirutka. Zatim ga stavite u zdjelice i malo potisnete, posolite  (½ žličice soli) s jedne i druge strane. Ostavite da stoji 1 dan nakon čega se može jesti. Ako stoji više dana, dobije se raskuženi sir.

Napomena:

Umjesto sirišta - ekstrakta, nekada se sirište radilo kod kuće na sljedeći način: u 500 ml vode ulijte 10 ml octa i stavite u svinjski želudac (unutarnja kožica se prethodno osušila). Ostavite da se kvasi. Tom tekućinom podlijevajte mlijeko i dobit ćete slatki sir.

preskoči na navigaciju