2019-04-23 18:29:51

Stručna praksa u Francuskoj

Šestorica učenika trećih razreda zanimanja vozač motornog vozila od 22. ožujka do 3. travnja 2019. godine sudjelovala su na mobilnosti u okviru Erasmus + projekta GiBajMo 3.

Na mobilnosti su bili učenici Dino Setnik, Benjamin Mađarić, Ivan Cirkvenčić, Dominik Vidović, Borna Hranjec i Damir Vidović, a pratnja su im bile profesorice Karmenka Tomašek i Ana Marija Bogdanović. U 13 dana mobilnosti kombijem su proputovali zapadnu Europu. U Italiji su posjetili grad Modenu i poznati muzej "Enzo Ferrari", u Francuskoj Cannes, Marseille, Saint-Jean-de-Luz, Le Mans (Le Mansa – čuvena najstarija automobilistička utrka), Pariz (popeli su se na Eiffelov toranj, vidjeli Slavoluk pobjede, Louvre, katedralu Notre Dame te prošetali pariškim katakombama) te Strasbourg. U malenoj državi Andori posjetili su grad Andorra la Vella u planinskom lancu Pireneja, gdje je sve bilo prekriveno snijegom, a u Španjolskoj grad Hondarribiju. Putujući uz prekrasno Bodensko jezero, stali su i u njemačkom gradu Lindau. Posljednja destinacija bio im je Innsbruck u Austriji.

Odredište im je bio grad Saint-Jean-de-Luz gdje su odrađivali stručni dio prakse. Tečaj za rukovanje viličarom prošli su u školi Lycée des Métiers Cote Basque Ramiro Arrué. Na putu su odrađivali radne zadatke - od planiranja plana putovanja, troškova goriva te cestarina, određivanja potrošnje goriva, razvrstavanja prtljage do popunjavanja dokumentacije. Osim toga, vodili su brigu i o vozilu, pod čim se podrazumijeva provjera ulja u motoru i tlaka zraka u gumama, čišćenje vjetrobranskog stakla i samog vozila. S puno doživljaja i lijepih uspomena vratili su se svakodnevnim obavezama.


Gospodarska škola Čakovec