2018-10-11 10:04:00

Stručna praksa poljoprivrednih tehničara u Poljskoj

U okviru Erasmus projekta Gi-Baj-Mo 2, koji se provodi u Gospodarskoj školi, sedmero učenika 4. PT razreda (poljoprivredni tehničari) od 23. rujna do 7. listopada 2018. bilo je na praksi u inozemstvu, točnije u Poljskoj, u gradu Sandomierzu u regiji Svietokrizkiji. 

Učenici Marta Medlobi, Pamela Novak, David Čukulic, Mihael Novak, Luka Petković, Dario Perčić i Viktor Mesarić, u pratnji prof. Zvonimira Siladija, deset su dana sudjelovali u berbi, sortiranju, pakiranju i skladištenju jabuka. 

Poljska je u okviru Europske unije najveći proizvođač svih vrsta voća, a naročito jabuka. Ovogodišnja hiperprodukcija jabuka u Europi, uključivo i u Poljskoj, uz zabranu izvoza Rusiji, stvara zabrinjavajuću situaciju zbog neizvjesnog plasmana proizvoda, kao i očekivane niske cijene. Poljsku situaciju proizvođačima olakšavaju značajne potpore poljoprivrednim proizvođačima iz EU fondova i iz nacionalnog proračuna, uz činjenicu da su vlasnici hladnjača proizvođači, a ne trgovački, preprodajni subjekti. Nezahvalna situacija na tržištu osjeća se i u tijeku berbe, ostavljajući tragove zabrinutosti i nervoze kod vlasnika voćnjaka, ali i kod sudionika berbe. Nedostatak radne snage u poljoprivredi, naročito sezonaca, primjetan je i u Poljskoj, ali se kompenzira blizinom granice s Ukrajinom (stotinjak km od Sandomierza) i angažmanom Ukrajinaca kao sezonske radne snage, tako da su učenici Gospodarske škole imali priliku vježbati komunikaciju na nekoliko jezika. Domaćin, organizator prakse, bila je savjetodavna služba SDOR Sandomierz, koja je dogovorila smještaj učenika u hotelu "Agro", kao i prehranu u okviru svog restorana. Nakon desetodnevne prakse u voćnjaku i na poljoprivrednom gospodarstvu Mazur (oko 50 ha jabuka) učenici su obišli ULO hladnjače i pogon za proizvodnju prirodnog soka, kao i jabučnog koncentrata soka. Posljednja dva dana posvećena su razgledavanju Krakova, koncentracijskog logora Auschwitz te rudnika soli Wielicka. Dojmovi nakon povratka: u Poljskoj se naporno radi, njihove su jabuke zbog primjerenije klime savršene izgledom... ali zbog dugotrajnije zime, pet tjedana kasnije cvatnje i kraće vegetacije nemaju očekivani sadržaj šećera, kiselina i karakterističnih aroma. U odnosu na naše djeluju prazno...    Najvažnija lekcija koju smo usvojili:  Domaće je najbolje, a doma je najljepše!!      

Gospodarska škola Čakovec